Voor injecties met spierontspanners (zoals botox)kan u terecht bij Dr. Shari Bruggeman, ook als u geen patiënt bent in onze praktijk.


Allereerst, spierontspanners worden vaak verward met fillers. Fillers worden ingespoten als rimpelvullers, en spierontspanners gaan ervoor zorgen dat de spieren niet meer kunnen fronsen zodat de rimpels na verloop van tijd verminderen.


Spierontspanners (zoals botox) worden reeds sinds 1980 in verschillende disciplines in de geneeskunde gebruikt, zoals de neurologie, orthopedie, oftalmologie en gastro-enterologie. De veiligheid van het product is dus welgekend, allergische reacties zijn heel zeldzaam en tot op de dag van vandaag zijn op lange termijn geen bijwerkingen gekend.

Contra-indicaties voor het gebruik zijn borstvoeding, zwangerschap, bepaalde spierziekten (vb. myasthenia gravis, multiple sclerose) en allergie.


Een spierontspanner is een eiwit (Clostridium Botulinum) en vermindert de activiteit van geïnjecteerde spieren. Zo worden bestaande rimpels geleidelijk minder zichtbaar of wordt nieuwe rimpelvorming voorkomen. Dit wordt voornamelijk gebruikt ter behandeling en/of preventie van de volgende zones:

  • Voorhoofdsrimpels (horizontale lijnen op het voorhoofd)

  • Fronsrimpels (verticale lijnen tussen de wenkbrauwen)

  • Kraaienpootjes (verticale lijnen naast de ogen)

De symptomen van sommige vormen van hoofdpijn kunnen hierdoor worden verlicht.


De spierontspanner wordt ingespoten met een zeer fijne naald. Dit is meestal pijnloos, maar kan soms wat branderig aanvoelen. Nadien kan soms een lichte roodheid, zwelling of een blauw plekje zichtbaar zijn. Deze reacties zijn onschuldig en verdwijnen over het algemeen snel. Na 1 dag kan u reeds een verandering opmerken in gevoel, na 3 tot 5 dagen merkt u een beginnend effect (spierzwakte) en na 14 dagen is het effect van de spierontspanning optimaal.


Het effect van een behandeling houdt tussen de 3 en 5 maanden aan. Er wordt aangeraden om tijdens het eerste jaar de behandeling om de 3 maanden te herhalen. Nadien kan het interval tussen de daaropvolgende behandelingen verlengd worden, soms tot 6 maanden. Wanneer je de spier namelijk niet geheel op kracht laat komen, zal het effect steeds langer aanhouden.

Alle tarieven zijn sinds 1 januari 2016 21% BTW inclusief. Enkel medische interventies waarvoor een RIZIV-nomenclatuurnummer beschikbaar is, worden nog vrijgesteld van BTW. Aangezien het om een esthetische behandeling gaat, krijgt u geen terugbetaling van de mutualiteit.


Indien u voor het eerst een esthetische behandeling met een spierontspanner krijgt, maakt u best een eerste afspraak voor meer uitleg. Bedenktijd kan voorzien worden zodat ik u in een volgend consult kan behandelen.

Eerste consult: 30 euro (wordt afgetrokken van onderstaand tarief indien u de behandeling voortzet)

1 zone: 150 euro

2 zones: 250 euro

3 zones: 350 euro

U kan cash betalen of via payconiq of een andere bancontact-app.

U kan een afspraak maken online (www.groepspraktijkmeesjesstraat.be) of via het secretariaat (09/253.45.99). Graag steeds vermelden dat het voor een esthetisch consult of botox is.
Ook als nieuwe patiënt kan u voor deze behandelingen terecht bij Dr. Bruggeman.
(ondanks onze patiënten-stop)


Met vriendelijke groeten,

Dr. Shari Bruggeman